Öncelikle hedeflerimizi belirlememiz gerekir.
Sizi ve ekibinizi başarıya götürecek ipuçları;
İdeal bir yönetici herkese eşit mesafede uzak, herkese eşit mesafede yakın olmalıdır. Asla kimseyi ayırmaz ve onun gözünde herkes eşit olmak zorundadır. Bunu ofiste herkese hissettirmeniz ise oldukça önemlidir. Her ne kadar iş hayatında daha çok seveceğiniz kişiler olsa da kişisel duygu ve düşüncelerinizi işteki pozisyonunuzu asla birbiriyle karıştırmamalı ve herkese eşit mesafede durmalısınız. Adil olmanın şartı ise, ilkeli olmak ve ne olursa olsun asla ilkelerden taviz vermemektir.
İyi bir yöneticinin en önemli yetkinliği dinlemek ve doğru sorular yöneltmektir. Karşı tarafı konuşturur, yüzeysel konuları değil derin konuları anlatmasını sağlamaktır. Bu derinliğe inebilmek için doğru zamanda doğru sorular sormalısınız. Bu sorularla ekip arkadaşlarına yol çizer, düşünmelerini sağlar. İletişim kurar, duvarları yıkar. Doğru soru sorabilme yetkinliği, ekibin içindeki zehri akıtması için çok önemlidir ve kesinlikle iyi bir yöneticide bulunması gereken bir özelliktir.
Bazı yöneticiler pozisyonlarının rahatlığından faydalanarak, işlerin tüm yükünü personeline aktarır; hatta yaptıkları iş hakkında en ufak bir fikre bile sahip olmazlar. Fakat ekibiniz, bu işi ne kadar iyi başarıyor olsa da her zaman sizin yönlendirmenize ve danışmanlığınıza ihtiyaç duyacaklardır. İş hakkında detaylara bile hakim olmanız ekibinizin size duyduğu saygıyı artıracak ve kendi sorumluluklarına daha kolay odaklanmalarını sağlayacaktır.
Personeliniz arasında iş paylaşımı yaparken, her zaman istedikleriniz konusunda net olun ve onlara beklentilerinizi olabildiğince açık bir şekilde anlatın. Böylelikle hem yanlış anlaşılmadan kaynaklı sorunlardan korunursunuz hem de birlikte çalıştığınız kişiler daha kolay işe konsantre olurlar. Ancak bu beklentileri tanımlarken sınırları çok dar çizip, kişilerin kendi yaratıcılıklarını işe yansıtmalarına engel olmaktan kaçınmanızı öneririz.
Bir yönetici olarak işyerinde her zaman soğukkanlı olmalı ve kriz anlarında çözüm üreten davranışlarda bulunmalısınız. Yani kimse ofiste esip gürleyen ve etrafına negatif enerji saçan yöneticilerle çalışmaktan hoşlanmaz. Ayrıca bu tarz bir yaklaşım beraberinde başarısızlık getirir. Herhangi bir sorun karşısında soğukkanlı bir şekilde çözüme yönelik yaklaşmanız, belli bir süre içerisinde ekibinizin de olası bir sorun karşısında çözüm önerileri üretmelerinin önünü açacaktır.
Sosyal hayat / İş hayatı dengesini kurar, kurmaya teşvik eder, bu konuda öncülük yapar. Saatlerce çalışmayı değil efektif çalışmayı ön plana çıkartır ve ekip alışkanlıklarını bu şekle dönüştürmeye çalışır. Çalışan motivasyonunun büyük bir kısmının iş dışındaki konulardan geldiğini bilir, ailesiyle ve arkadaşlarıyla vakit geçirmesi için onlara zaman ayırır. Bunu öncelikle kendisi için yapar ve örnek alınmasını sağlar.
Kişisel bakımınız ve giyiminiz en az davranışlarınız kadar önemli. Çünkü unutmayın ki, siz bir ekibi yönetiyorsunuz ve şirketin en önemli temsilci yüzlerinden birisiniz. Ayrıca personelinizin de sizi örnek alması ve her açıdan size saygı duyması da gerekiyor. Dolayısıyla dış görünüşünüzü iyi tutmak konusunda her zaman özenli olmalısınız.
İyi yönetici hemen olabileceğiniz bir şey değil. Yavaş adımlarla ve sağlam değişimlerle ilerlemeniz gereken bir hedef. İş hayatınızda attığınız her adım, aldığınız her sorumluluk, her karar ve her hata size daha çok şey öğreterek sizi iyi bir yönetici yapıyor olacak. Bu yetkinlikleri kazanabilmeniz için birşeyler yapıyor olmanız gerekiyor, hatalı veya doğru, iyi veya kötü, mutlaka adım atın. Sonucu her ne olursa olsun, attığınız her adım sizi iyi bir yönetici olmaya daha da yaklaştıracaktır.
Yazar hakkında